BREEAM: En veiviser for bærekraftige bygninger

I en tid der miljøbevissthet og bærekraft er av økende betydning, søker mange bedrifter og organisasjoner måter å minimere sin miljøpåvirkning på. En av de mest anerkjente metodene i Europa for å oppnå dette innen bygningsbransjen er gjennom miljøsertifiseringssystemet BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Sertifiseringen fungerer som en rettesnor for å fremme bygninger som er miljøvennlige og bærekraftige.
Hva er BREEAM?
BREEAM er en internasjonal metode for å vurdere bygningers miljøytelse. Sertifiseringssystemet ble utviklet i Storbritannia på begynnelsen av 1990-tallet og har siden den gang blitt implementert i et bredt utvalg av byggeprosjekter. Systemet setter standarder for beste praksis når det gjelder bærekraftige design, byggeprosesser og drift. BREEAM vurderer bygninger i flere kategorier som energi, vann, materialvalg, forurensing, avfallshåndtering og innemiljø, blant andre.
Systemet tildeler poeng basert på ytelsen til byggene i disse kategoriene, og poengene avgjør hva slags rangering bygningen får. Sertifiseringsnivåene spenner fra Pass til Outstanding. Dette gir byggherrer og eiere en mulighet til å demonstrere og være stolte av hvor miljøriktig og bærekraftig deres bygg er, noe som også kan øke bygningens verdi og attraktivitet i markedet.
Fordelene ved å bruke BREEAM
En stor fordel ved å bruke BREEAM er at systemet gir et rammeverk for å integrere bærekraft i hele livssyklusen til en bygning, fra planlegging til ferdigstilling og videre i drift. Ved å følge denne strukturen kan man identifisere og redusere både energiforbruk og CO2-utslipp. På denne måten kan man bidra til en mer bærekraftig fremtid.
Videre er BREEAM gunstig for både brukere, eiere og miljøet. For brukerne betyr det bedre inneklima, bedre dagslysforhold og som regel lavere kostnader forbundet med energi- og vannforbruk. For eierne kan det gi større markedsverdi, reduserte driftskostnader og en god måte å markedsføre bygget på. Det er også ofte økonomisk støtte eller insentiver fra myndighetene for prosjekter som tar i bruk BREEAM-standarder.
Hvordan implementere BREEAM på en praktisk måte
For prosjekter som ønsker å bli BREEAM-sertifisert, er det viktig med en dyptgående forståelse av systemet og dets kriterier. Å starte tidlig i prosjekteringsfasen gir bedre sjanser for en høy poengsum. Samarbeid mellom arkitekter, ingeniører og andre fagfolk er essensielt for å få inn alle aspekter av BREEAM-kriteriene allerede i designfasen. Bruk av avanserte simuleringsverktøy kan også hjelpe med å optimalisere byggets ytelse innenfor miljøkategoriene.
Et annet viktig element for å oppnå BREEAM-sertifisering er konsekvent dokumentasjon gjennom hele byggeprosessen. Dokumentasjon sikrer at alle kriterier blir møtt og at korrekt prosess følges. Å involvere en akkreditert BREEAM-vurderer tidlig i prosjektet kan også sikre måloppnåelse. Ved å bruke BREEAM kan eiere, entreprenører og rådgivere arbeide sammen for å sikre at bygget ikke bare møter dagens standarder, men også skattlegger fremtidige krav til bærekraft. For de som er interessert i å utforske hvordan belysning og annen teknologi kan integreres i bærekraftig bygningsdesign, er Fagerhult et utmerket sted å begynne å lete etter løsninger. Der er man opptatt av innovasjon og bærekraft i belysningsprodukter som kan komplementere BREEAM-standarder.